Pentru a ne mentine capacitatea de memorare la nivel optim, putem sa apelam la mai multe trucuri si sfaturi pe care sa le urmam zilnic.

Sfaturi pentru imbunatatirea memoriei

0 recenzii
 
Cu exceptia situatiilor in care este vorba de o pierdere de memorie cauzata de o afectiune medicala, cu totii putem sa ne imbunatatim capacitatea de memorare. Fie ca ne pregatim pentru un examen sau ca vrem sa ne pastram o memorie buna pe masura ce imbatranim, va vom prezenta in cele ce urmeaza cateva sfaturi utile pentru a obtine rezultate cu adevarat semnificative. 
 
Amintirile sunt pietrele de temelie pentru biografia noastra. Datorita amintirilor stim ce am facut pe parcursul vietii sau cu cine am legat relatii, ele definindu-ne pe noi ca oameni. De aceea, pierderea memoriei poate insemna indepartarea de cine suntem noi cu adevarat. Multi dintre noi incepem sa ne facem griji cu privire la deteriorarea puterii de memorare. Ce anume insa face ca unii sa isi pastreze agilitatea si altii sa experimente pierderi de memorie? Genele contribuie intr-adevar la pastrarea integritatii memoriei, insa acestea sunt influentate si de stilul nostru de viata.
 
O dieta alimentara echilibrata, activitatea fizica, atentia la nivelul de colesterol, la tensiunea arteriala si la nivelul de zahar din sange, dar si renuntatul la fumat sunt factori a carore eficienta in protejarea memoriei a fost dovedita de nenumarate studii. Similar modului in care muschii devin mai puternici pe masura ce sunt folositi mai mult, acelasi lucru se intampla si in cazul capacitatilor noastre cognitive. Creierul are potentialul de a crea celule noi si conexiuni neuronale daca ii asiguram stimulii corespunzatori. Abilitatea creierului de a se schimba, de a se dezvolta si de a se imbunatati pe parcursul vietii poarta denumirea de neuroplasticitate. 
 
Iata cateva sfaturi cu privire la modurle in care putem stimula capacitatea creierului de a ne  imbunatati memoria:
 

1. Urmati o dieta care stimuleaza memoria

 
Organismul uman are nevoie de hrana pentru a functiona corect, iar acest lucru este valabil si pentru creier. Consumul alimentelor corecte este o strategie eficienta pentru sustinerea activitatii cerebrale si pentru o viata sanatoasa.
 

Dieta mediteraneana

 

Dieta mediteraneana este una din cele mai sanatoase diete, fiind bazata pe consumul de fructe, cereale integrale, fasole, leguminoase, grasimi sanatoase precum ulei de masline, nuci sau peste si proteine slabe. Cercetarile indica faptul ca dieta mediterana ajuta la prevenirea bolilor cronice si cresc durata de viata. De asemenea, aceasta are un impact pozitiv  si asupra functiei cognitive, fiind in stransa legatura cu imbunatatirea memoriei si a puterii de concentrare.
 
Consumul de ulei de masline extravirgin ajuta la protejarea memoriei si la prevenirea deteriorarii functiilor cognitive.

 

Dieta ketogenica

 
Dieta ketogenica se bucura de atentia publicului din prisma faptului ca aduce o multime de beneficii pentru sanatate si incurajeaza si pierderea in greutate. 
 
Dietele ketogenice sunt sarace in carbohidrati si bogate in grasimi, prin reducerea cantitatii de carbohidrati si inlocuirea lor cu grasimi corpul intrand intr-o stare metabolica numita ketoza. 
 
Ketoza determina corpul sa arda mai repede grasimile pentru a crea energie si produce cetone din grasimi in ficat, proces prin care transfera energia catre creier.
 
Studiile recente efectuate pe animale au demonstrat ca dietele ketogenice imbunatatesc memoria, mentin functiile cerebrale si cresc sansele de a trai mai mult.
 

Alimente care imbunatatesc memoria

 
Nucilesunt asociate cu performante cognitive crescute precum putere de memorare, de concentrare si de procesare a informatiilor. 
 
Afinelesustin fluxul de sange la creier si imbunatatirea memoriei de lucru.
 
Luteinace se regaseste in spanac, avocado sau oua protejeaza impotriva efectelor imbatranirii asupra creierului si sustine capacitatea de invatare.
 
Cacaoa si ciocolata imbunatatesc memoria de lucru si procesarea vizuala a informatiilor, ajutand in acelasi timp la diminuarea efectelor lipsei de somn asupra sistemului cognitiv. 
 
Scortisoarapromoveaza capacitatea de memorare si poate preveni aparitia bolii Alzheimer.
 
Ceaiul de menta are efecte benefice asupra memoriei pe termen lung si a celei de lucru, incurajand totodata starea de alerta.
 

2. Fiti cat mai activi fizic

 
Exercitiile fizice maresc nivelul de oxigen din creier, reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si a diabetului, scad nivelul hormonilor de stres si accentueaza efectele chimicalelor benefice din creier.
 
Activitatile sportive usureaza neuroplasticitatea anumitor structuri din creier care intaresc functiile cognitive. Prin cresterea nivelului anumitor hormoni se stimuleaza activitatea din hipocamp, o regiune a creierului responsabila de invatat si de memorare.
 
Un sfat pe care ni-l dau cercetatorii atunci cand trebuie sa ne amintim o cantitate mai mare de informatii este sa facem sport 4 ore mai tarziu. Persoanele care au facut exercitii fizice dupa 4 ore de la o sesiune de invatat au retinut informatiile cu 2 zile mai mult fata de cei care au facut efort fizic imediat dupa sesiunea de invatare sau fata de cei care nu au facut deloc.
 

 

3. Dormiti mai mult

 
Un adult are nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte pentru a-si mentine santatea fizica si psihica. Somnul ne ajuta sa ne consolidam memoria pe termen scurt si pe termen lung. Dupa somn, oamenii au tendinta de a retine mai bine informatiile si dau rezultate mai bune la testele de memorie. Participantii unui test care au dormit intre doua sedinte de invatare si-au adus aminte cu 10-16 cuvinte mai mult decat cei care nu au dormit.
 
Alte studii au descoperit ca la adultii cu varste de peste 65 de ani un somn de o ora dupa-amiaza poate imbunatati performantele cognitive.
 

 

4. Antrenati-va creierul

 
Tehnicile care ne ajuta sa asimilam si sa ne ne amintim informatiile se numesc tehnici mnemonice. Spre exemplu, aceste metode se pot dovedi foarte utile atunci cand trebuie sa ne amintim numele unui numar mare de persoane la un eveniment. Ele ne ajuta sa asociem informatia pe care vrem sa o retinem cu un cuvant, o imagine sau o propozitie. 
 
Cateva tehnici mnemonice sunt urmatoarele:
 
Metoda de memorare "Loci"ce presupune imaginarea unor elemente de pe un anumit traseu, o anumita camera sau un spatiu oarecare. Asociati apoi cuvinte sau concepte cu unul din aceste locuri pentru a va fi mai usor sa vi le amintiti.
 
Acronimelepot fi folosite pentru a ne aminti orice, de la culorile curcubeului pana la lista de cumparaturi. De exemmplu, daca folositi acronimul BLAT va veti aminti ca aveti nevoie sa cumparati biscuiti, lapte, apa si un tort.
 
Rimelene pot ajuta, de exemplu, sa ne amintim cate zile are luna iunie: "30 de zile are septembrie, aprilie, iunie si noiembrie".
 
Portionarea informatiei este o alta metoda ce ne ajuta sa impartim o cantitate mare de informatii in bucati mai mici pe care sa ni le amintim mai repede. O astfel de metoda este folosita de multi dintre noi pentru retinerea numerelor de telefon pe care le impartim de obicei in grupe de 3-4 cifre.
 
Imaginile ne pot usura si ele procesul de memorare, prin asocierea lor cu anumite grupuri de cuvinte precum apa albastra, soare galben sau iarba verde, ne putem aminti mai usor aceste sintagme.

 

5. Relaxati-va

 
Stresul cronic poate avea un efect negativ asupra creierului. Cu timpul, acesta ajunge sa distruga celulele creierului, sa afecteze hipocampul si sa grabeasca pierderea memoriei. Felul in care facem fata stresului se poate dovedi solutia pentru protejarea puterii de memorare.
 
Meditatia sau muzica sunt doua strategii eficiente pentru a scapa de stres. Doar 25 de minute de meditatie sau yoga pot avea un efect poziti asupra starii de sporit si a activitatii cerebrale. 
 

Schema de terapie cu produse naturiste
Produs NaturistDimineata-Pranz-SearaIndicatii

Pret total produse recomandate 0 RON

Explicatii Schema de terapie
1-1-1 reprezinta o tableta dimineata, 1 tableta la pranz, o tableta seara
Durata recomandata de terapie este de 3 luni consecutive daca nu se specifica separat
Schema recomandata pentru aceasta afectiune este compusa din toate produsele listate pe site, ele avand actiuni independente asupra afectiunii

Recenzii

Nu exista recenzii pentru aceasta afectiune. Fii primul care adauga o recenzie.

lasa o recenzie

Nume *
E-mail *
Nota *
Recenzie *