
Atat gripa cat si raceala sunt cauzate de virusuri si pot avea simptome asemanatoare. Dar cum putem sa ne dam seama daca o persoana sufera de gripa sau de o raceala? Pentru a gasi raspunsul la aceasta intrebare vom incerca in cele ce urmeaza sa explicam care sunt diferentele dintre aceste doua afectiuni specifice sezonului rece.
Raceala si gripa sunt unele din cele mai intalnite afectiuni la oameni, conform datelor publicate in jurnaul medical The Lancet. Principala diferenta dintre acestea o constituie faptul ca simptomele gripei sunt mult mai severe decat cele ale racelii.
In fiecare an mai mult de 200000 de oameni sunt spitalizati din cauza complicatiilor date de gripa, aceasta fiind responsabila de aproximativ 23600 de decese anual.
Diferentele dintre raceala si gripa
Raceala si gripa sunt cauzate de diverse virusuri, insa simptomele gripei sunt mai grave. De asemenea, sansa aparitiei complicatiilor rezultate din urma gripei precum pneumonie sau infectii de tip bacterian este mult mai mare.
O alta diferenta majora intre raceala si gripa este reprezentata de febra, care apare indeosebi in cazul gripei. Febra poate depasi valoarea de 38 grade celsius si poate dura intre 3 si 5 zile.
In plus, gripa este insotita de o senzatie de oboseala extrema care dureaza pana la cateva saptamani pe cand simptomele unei raceli sunt mai usoare si persista in jur de o saptamana.
Congestia nazala si rinoreea sunt simptome ce apar mai degraba in cazul unei raceli decat in cazul gripei.
Starile de voma sunt o alta diferenta importanta, acestea fiind asociate gripei si in cazuri foarte rare unei simple raceli.
Desi diferentele sunt clare, este imposibil de stabilit cu exactitate diagnosticul fara a recurge la testele specifice efectuate de un medic.
Ce este o raceala?
Aproape toata lumea este obisnuita cu senzatia de a avea o raceala. Aceasta apare in toate climatele, fie ele reci sau calde, iar in medie o persoana se poate confrunta de multe ori cu aparitia racelii de-a lungul vietii.
Simptomele racelii sunt:
- rinoree si congestie nazala
- durere in gat
- stranuturi si tuse
- lacrimarea ochilor
- dureri de cap si senzatie de durere in tot corpul
Tratamentul racelii consta in consumul de lichide si odihna, simptomele sale disparand in 7-10 zile. In mod normal, raceala nu necesita o vizita la medic, insa in cazul persoanelor cu sistem imunitar scazut, riscul aparitiei complicatiilor precum pneumonia este mult mai mare.
Pentru a evita aparitia racelii sau transmiterea ei la alte persoane, trebuie sa ne spalam in mod regulat pe maini si sa ne asiguram ca stranutam intr-un servetel sau intr-o batista. Aceasta ultima masura este cea mai igienica, deoarece impiedica raspandirea germenilor, care nu pot trai pe suprafete precum celuloza sau materialele textile asa cum pot pe piele, in cazul in care ne acoperim gura cu palmele atunci cand stranutam.
Ce este gripa?
Exista trei tipuri de virusi gripali: A, B, si C. Tipurile A si B sunt cele responsabile de epidemiile sesoniere.
Cele mai intalnite simptome ale gripei sunt:
- febra sau stari febrile
- dureri de cap sau dureri resimtite in tot corpul
- stari de voma, greata
- diaree, in cazul copiilor
- dureri in gat si tuse
- stare de oboseala
- frisoane
- nas infundant sau rinoreic
Spre deosebire de gripa, o simpla raceala nu provoaca cresterea temperaturii.
Persoanele care sufera de gripa trebuie sa se odihneasca la domiciliu si sa evite contactul cu alte persoane, pentru a evita transmiterea bolii.
Tratarea gripei presupune administrarea medicamentelor pentru reducerea febrei si pentru combatarea virusului. Acestea din urma sunt recomandate mai ales celor care sunt predispusi la aparitia complicatiilor grave si ele pot fi administrate la un anumit interval de timp de la aparitia simptomelor.
De asemenea, exista si cateva remedii care ajuta la ameliorarea simptomelor gripei precum inhalatiile de aburi, supa de pui si statul la caldura.
Medicul este singurul care poate decide daca este nevoie de administrarea medicamentelor antivirale. Persoanele aflate in categoria de risc sunt copiii sub 2 ani, varstinicii de peste 65 de ani si femeile insarcinate.
Cand trebuie sa cerem ajutor de urgenta?
Copiii sunt cei mai predispusi la aparitia complicatiilor, asa ca parintii trebuie sa fie atenti si sa observe atunci cand copilul sau are nevoie de ajutor. Simptomele care indica faptul ca trebuie sa va prezentati de urgenta la medic sunt:
- dificultati de respiratie
- lipsa poftei de mancare
- lipsa lacrimilor atunci cand copilul plange
- scaderea frecventei de urinare
- invinetirea pielii
- lipsa interactiunii din partea copilului
- aparitia febrei insotite de eruptii cutanate
Cea mai buna metoda de a proteja copilul impotriva gripei este vaccinarea anuala, prin care sistemul imunitar este intarit in asa fel incat sa poate lupta virusul mult mai repede.
Remedii naturale impotriva racelii si a gripei
Picaturile cu substanta salina pot ajuta la desfundarea nasului.
Inhalatiile usureaza respiratia.
Gargara cu apa sarata poate ameliora durerile in gat.
Mancati sanatos, beti multe lichide si odihniti-va.
O solutie alternativa naturala este suplimentarea cu produse destinare intaririi mecanismelor de aparare a corpului. Garlic Caps de la CaliVita este un supliment naturist pe baza de extract de usturoi si patrunjel, o combinatie de ingrediente destinata sanatatii sistemului imunitar si cardiovascular, dar care detine si proprietati antimicrobiene, antifungice, antiseptice, antiparazitare si antibiotice. Pe scurt, Garlic Caps sustine buna functionare a organismului, actionand multilateral asupra diverselor afectiuni ce ne ameninta zi de zi starea de sanatate. Usturoiul previne si combate gripa si raceala, datorita vitaminelor A, B, C si E si prezentei alicinei din structura acestuia.