Cum scapam de frica de zbor?

In ziua de astazi, avionul este cea mai rapida si cel mai usor mod de deplasare intre tari, insa multi dintre noi se sperie doar la gandul ca trebuie sa se urce intr-unul. De ce se intampla acest lucru si cum putem sa gestionam acest tip de anxietate?

Pentru cei mai multi dintre noi, deplasarea pe calea aeriana a devenit o necesitate: luam avionul spre tarile in care vrem sa studiem sau sa lucram, spre destinatiile in care vrem sa ne petrecem vacantele sau spre locurile in care traiesc cei dragi noua.

Desi chiar in aceasta clipa sunt peste 10000 de avioane care isi transporta pasagerii in conditii de siguranta spre destinatii de pe intreg mapamondul, exista persoane carora le vine rau doar gandindu-se la a pasi intr-un avion.

Aceasta frica poate avea diverse forme: de la emotiile pe care le resimtim atunci cand ne imbarcam pana la adevarate atacuri de panica care ne impiedica sa ne mai dorim sa mai zburam vreodata, desi acest lucru ne poate restrictiona accesul la o multime de lucruri ce ne pot imbunatati viata: a progresa in cariera sau a ne relaxa pe o plaja insorita.

Cel mai important lucru este sa nu lasam starile de anxietate sa ne dicteze modul in care ne traim viata. Iata cateva metode prin care putem sa tinem in frau aceste sentimente pe care le experimentam in timpul zborului cu avionul. Inainte de a trece la prezentarea lor, va amintim ca suntem cu totii diferiti si trebuie sa incercam fiecare metoda in parte pentru a ne putea alege schema strategica ce functioneaza cel mai bine pentru fiecare.

Intelegeti-va sentimentele

Teama de a zbura sau aviofobia, este caracterizata de evitarea frecventa a avioanelor sau a lucrurilor care sunt asociate cu zburatul, precum un aeroport. Cei care sufera de aceasta afectiune se tem de orice lucru care pare neobisnuit in timpul zborului: sunete sau zgomote specifice decolarilor sau aterizarilor sau senzatia permanenta ca vor exista turbulente.

Trebuie sa stabilim ce anume ne declanseaza aceasta frica.

Intelegerea si studierea modului in care functioneaza un avion, ce provoaca suntele pe care le auzim in timpul zborului, de ce ni se infunda urechile la altitudine mare sau modul in care echipajul este instruit sa isi indeplineasca atributiile ne pot ajuta sa ne simtim in siguranta.

Invatati despre frica si despre zboruri

Daca va permiteti, puteti lua cateva cursuri pentru controlarea fricii de zbor. Daca nu aveti resursele financiare necesare, exista cateva metode aproape gratis prin care va puteti autoeduca cu privire la zburatul cu avionul. Exista suficiente videoclipuri online in care capitanii aeronavelor explica ce se intampla in timpul decolarii si aterizarii sau ce inseamna o turbulenta.

In loc sa va adanciti in scenarii infricosatoare si deloc realiste, invatati ce anume se petrece cu avionul atunci cand semnul pentru mentinerea centurii de siguranta este pornit.

Mai mult, exista situatii in care frica de zbor poate avea alte cauze precum frica de spatii inchise (claustrofobia) sau frica de multimi de oameni (agorafobie), frica de inaltime (acrofobia) sau teama ca nu sunteti in controlul situatiei.

Este important sa incercam sa tratam aceste anxietati, dar chiar si simplul fapt ca stiti ca le aveti va poate ajuta sa le controlati mai bine. Asezati-va pe locurile dinspre culoarul avionului, astfel va veti simti mai putin controlati si veti avea mai multa libertate de miscare. De asemenea, daca aveti frica de inaltime, evitati sa priviti pe fereastra.

Concentrati-va pe ceea ce puteti controla

Incercati sa controlati lucrurile care va agraveaza starea de stres. De exemplu, daca aveti teama de zbor desi aveti un bilet cumparat, nu trebuie sa va mai faceti griji si pentru faptul ca nu ajungeti la timp la aeroport. Pregatiti-va din timp, asigurati-va ca aveti destul timp pentru a ajunge la aeroport, impachetati-va lucrurile in bagaj in mod corespunzator si astfel nu mai aveti inca o grija in plus.

Purtati haine confortabile pentru a diminua senzatia de incatusare, luati-va orice medicament aveti nevoie si asigurati-va ca sunteti hidratati pe toata durata zborului.

Acceptati-va frica

Desi poate suna ca un lucru pe care nu ar trebui sa il faceti, atunci cand simtiti ca incepe sa va fie din ce in ce mai frica, incercati sa acceptati acest lucru. Cu cat va mintiti mai mult ca nu va e frica, cu atat aceasta va creste. In cele din urma veti sfarsi prin a va fi frica sa nu va fie frica, ceea ce nu face decat sa creeze un cerc vicios al anxietatii. Frica initiala este mult mai putin severa decat varful de teroare in care veti ajunge daca negati prezenta acesteia.

Jonathan Bricker, un psiholog de la University of Washington din Seattle explica faptul ca anxietate tinde sa devina mai grava cu cat incercam sa o ignoram mai tare. „Cu cat incercam mai mult sa nu fim ingrijorati, cu atat aceasta grija va deveni mai accentuata”. Acesta sugereaza efectuarea unui exercitiu in care ne imaginam ca am bagat sentimentul de anxietate intr-un bagaj pe care il purtam cu noi, ideea din spatele acestuia fiind ca desi anxietatea e o stare pe care o purtam cu noi, tot putem sa calatorim oriunde vrem noi.

Respirati!

De fiecare data cand simtiti ca va este frica, incepeti prin atenuarea simptomelor evidente precum puls crescut sau respiratie grea. Ameliorare semnelor fizice poate pacali si psihicul sa creada ca se poate relaxa.

Incercati sa va concentrati doar pe ceea ce simte corpul dumneavoastra si apoi pe respiratia normala. Daca mintea va zboara la scenarii infricosatoare, indreptati-va din nou atentia pe respirat, pana cand deveniti mai calmi.

O alta tehnica ce poate fi de ajutor este respiratia adanca. Trageti aer in piept pe nas timp de 4 secunde, mentineti-l in piept tot 4 secunte si apoi expirati-l in 4 secunde. Astfel, pulsul se va normaliza si nu va veti mai simti atat de agitati.

Amintiti-va care este scopul calatoriei

Un alt lucru care va poate ajuta in lupta impotriva fricii de zbor este redobandirea entuziasmului si a scopului calatoriei.

Un studiu recent a demonstrat ca exista mai putine grade de separare intre anxietate si entuziasm decat intre anxietate si calm. Asadar, este mult mai usor sa ne pacalim creierul ca inima ne bate tare din cauza entuziamului datorat ajungerii la destinatie.

Reamintirea scopului calatoriei va poate creste starea de bine si va poate oferi motivatia necesara pentru a duce la capat cu bine zborul.

Daca va indreptati spre casa din vacanta, ganditi-va la bucuria de a-i intalni din nou pe cei dragi, iar daca va duceti in vacanta, imaginati-va toata distractia de care veti avea parte la destinatie.

Continuati sa mergeti cu avionul!

Daca ati parcurs toti pasii pentru controlarea fricii de zbor, rezervati-va biletul de avion si imbarcati-va in avion. Nu va opriti acum. Repetati zburatul cu avionul. Cu fiecare nou zbor, veti introduce in normal acest eveniment si veti preveni astfel aparitia starii de anxietate.

Expunerea la factorul care creeaza frica face parte si din terapia comportamentala cognitiva.

In cele din urma, nu uitati ca infrangerea fricii, de orice fel, este un proces de durata pe parcursul caruia veti avea reusite dar si esecuri. Bucurati-va de reusite si nu lasati esecurile sa va demoralizeze.

O metoda naturala de a combate starile de anxietate o reprezinta Rhodiolin. Prin compozitia sa 100% naturala, pe baza de Rhodiola Rosea, o planta adaptogena, si zinc, Rhodiolin este alegerea perfecta pentru o stare de bine in fiecare zi. Cu Rhodiolin activitatile zilnice devin mai placute, iar rezistenta psihica si fizica a corpului lai factorii de stres creste. Astfel, ne ajuta sa ne bucuram de lucrurile care conteaza cu adevarat.